Tarkista, että selaimesi on ajan tasalla. Suosittelemme, että käytät tuettujen selainten uusimpia versioita turvallisen ja sujuvan asioinnin varmistamiseksi. Bonava.fi toimii parhaiten seuraavilla selaimilla: Chrome, Safari, Firefox, Edge
Mikä on joustava vuokratontti?

Uuteen kotiin pienemmällä pääomalla

Asuntomarkkinat tarjoavat asiakkaille tänä päivänä entistä enemmän vaihtoehtoja. ”Joustava vuokratontti on yleistyvä malli ja me Bonavalla haluamme olla mukana luomassa markkinoille monipuolista asuntotarjontaa”, Oulun aluejohtaja Jukka-Pekka Flygare Bonava Suomi Oy:stä kertoo.

Mikä on joustava vuokratontti?

Joustava vuokratontti tuo joustoa asunnon maksuehtoihin ja tarjoaa mahdollisuuden uuden kodin ostoon pienemmällä pääomalla. ”Joustava vuokratontti antaa asiakkaalle aidon mahdollisuuden valita, haluaako hän asuntonsa olevan omistustontilla tai vaihtoehtoisesti pitää asuntonsa vuokratontilla. Tämä mahdollistaa monipuolisemman tarjonnan asiakkaille,” Jukka-Pekka Flygare selventää.

Joustavalla vuokratontilla tarkoitetaan sitä, että asunnon velaton hinta ei sisällä asuntoon kohdistuvaa tontin osuutta. Asunnonostaja voi valita, haluaako hän lunastaa tontin osuuden asunnon valmistumishetkellä vai haluaako hän tehdä asuntokaupan pienemmällä pääomalla ja maksaa tontin osuudesta kuukausittaista vuokravastiketta. Tontin vuokra on sidottu viralliseen elinkustannusindeksiin. Tontin voi lunastaa kokonaisuudessaan myös myöhemmin. Joustavan vuokratontin lunastushinta säilyy kohtuullisena, sillä lunastushinta on sidottu kiinteään tarkistusprosenttiin eikä tonttien tai asuntojen hintojen nousu vaikuta siihen.

Joustava vuokratontti taipuu elämäntilanteen mukaan

Joustava vuokratontti tai sen tarjoama valinnanvapaus on monelle asunnonostajalle vielä varsin tuntematon asia. Bonavan myyntineuvottelija Marjut Neuvonen käy joustavan vuokratontin erityspiirteet ja ehdot asiakkaiden kanssa läpi aina ennen kaupantekoa.

”Asiakkaat saattavat pohtia esimerkiksi vuokratontin kuukausikustannuksia tai vuokratontin vaikutuksia asunnon mahdolliseen jälleenmyyntiin”, Neuvonen sanoo. ”Joustava vuokratontti on mahdollisuus sitoa omaa pääomaa silloin, kun se asiakkaalle sopii. Asiakas voi siis itse päättää, milloin lunastuksen tekee ja milloin se parhaiten omaan elämäntilanteeseen sopii.”

Minkälaiseen elämäntilanteeseen joustava vuokratontti sitten sopii? Neuvonen antaa esimerkin: ”Joustava vuokratontti tuo joustoa uuden kodin hankintaan esimerkiksi silloin, kun asiakkaan omaa pääomaa on sidottuna muualle ja hän tietää, että se vapautuu vaikkapa kahden vuoden päästä, jolloin tonttiosuuden voi lunastaa.”

Ei piilotettuja kustannuksia

Asunnon kokonaishintaan joustavalla vuokratontilla ei ole vaikutusta. Omalla tontilla sijaitsevissa kohteissa tontin hinta on sisällytetty asunnon myyntihintaan ilman valinnanvapautta. Perinteisessä vuokratontissa lunastusmahdollisuutta ei ole, jolloin asiakas maksaa tonttivuokraa ja hoitokuluja koko vuokra-ajalta. Joustava vuokratontti antaa asiakkaalle avaimet valita näiden kahden väliltä joko kaupanteon yhteydessä tai myöhemmässä vaiheessa.

”Mallin tavoitteena on luoda turvaa ja tukea aidosti asunnonostajien mahdollisuutta suunnitella kassavirtojaan ilman epätietoisuutta siitä, miten omaan asuntoon kohdistuvan tonttilunastuksen lunastushinta muuttuu. Lunastushinta on ennalta sovittu ja ostaja tietää tarkalleen lunastushinnan esimerkiksi seitsemän vuoden kuluttua”, Antti Valkama Ålandsbankenilta kertoo.

”Tonttiosuuden voi lunastaa kerran kuukaudessa ensimmäisen kuuden kuukauden aikana ajan valmistumisesta ja sen jälkeen vuosittain. Asunnonostajilla on myös täysi varmuus siitä, että asuinrakennuksen alla oleva tontti muuttuu varmuudella kokonaan asunto-osakeyhtiön omistukseen 30 vuoden kuluessa.”

Yhteistyötä monipuolisen asuntotarjonnan puolesta

Joustavalle vuokratontille rakennettavia Bonavan uudiskohteita löytyy EspoostaHelsingistäVantaalta ja Tampereelta ”Päätös rakentaa joustavalle vuokratontille tehdään Bonavalla yhdessä yhteistyökumppaniemme kanssa.” Flygare selventää. Esimerkiksi Asunto Oy Oulun Lyhty rakennetaan joustavalle vuokratontille ja kumppanina toimii Ålandsbanken Tonttirahasto.

”Ålandsbankenin lunastettava omistustontti-konsepti on ollut markkinoilla yli kaksi vuotta ja se on yksi suurimmista lunastustonttikonsepteista Suomessa. Olemme investoineet lähes 200 miljoonaa euroa tontteihin, joiden päälle rakennetaan tuhansia asuntoja. Malli on saanut hyvin positiivista palautetta asunnon ostajilta ympäri Suomen”, Antti Valkama vakuuttaa.

Myös Bonavan asiakkaiden keskuudessa joustava vuokratontti on otettu hyvin vastaan. ”Bonavan joustava vuokratontti on asiakkaalle aidosti läpinäkyvä mahdollisuus”, Flygare summaa.

Katso kaikki joustavalle vuokratontille rakennettavat uudiskohteemme ja löydä tie omaan kotiin.

Joustava vuokratontti on mahdollisuus sitoa omaa pääomaa silloin, kun se asiakkaalle sopii.