Tarkista, että selaimesi on ajan tasalla. Suosittelemme, että käytät tuettujen selainten uusimpia versioita turvallisen ja sujuvan asioinnin varmistamiseksi. Bonava.fi toimii parhaiten seuraavilla selaimilla: Chrome, Safari, Firefox, Edge

Habitare-suunnittelukilpailu

Huolettomia kaupunkikoteja Keskuspuiston kupeessa ja leppoisaa kylätunnelmaa omassa kotikorttelissa − Postinkantajan kotikorttelin asukkaat pääsevät nauttimaan opiskelijoille suunnatun Habitare-suunnittelukilpailun voittoisasta kohtaamispaikasta.

Vehreästi keskellä kaupunkia

Pohjois-Pasilaan ja Keskuspuiston kainaloon asettuva Postipuisto tarjoaa kaupungin palveluja ja luonnon rauhaa sopivassa suhteessa. Uudistuvasta naapurustosta muotoutuu tulevaisuudessa elämää sykkivä kotipaikka noin 12 000 kaupunkilaiselle. Asukkaiden ilona ovat niin Pasilan uusi kauppakeskus Tripla kuin Helsingin keskustan syke, jonne hurauttaa junalla vain muutamassa minuutissa. Vilinää ja vilskettä pääsee pakoon lähes kotiovelta avautuvaan luontoon. Alueen suunnittelussa painotetaan sujuvia kävely-yhteyksiä ja helposti saavutettavaa julkista liikennettä. Suunnitellaanpa Postipuiston eteläreunaan myös uutta pyöräilybaanaa.

Oma koti uniikista kotikorttelista

Postinkantajan kotikortteli on monella tapaa erityinen. Sijainti uudistuvan Pasilan palvelujen äärellä ja Keskuspuiston kupeessa tarjoilee Helsinkiä parhaimmillaan. Uuden kotikorttelin suunnittelussa on panostettu monipuoliseen asuntotarjontaan sekä vehreisiin asukaspihoihin. Uusia Bonava-koteja on määrä tulla peräti 300. Monimuotoiseksi kotipaikaksi kaavailtu kotikortteli puhuttelee niin nuoria, lapsiperheitä kuin huolettomasta kaupunkiasumisesta haaveilevaa vanhempaa väkeä. Hengähdyksen arjen kiireiden keskelle tarjoilee vehreän korttelipihan yhteisöllinen kohtaamispaikka, jonka suunnittelusta järjestettiin Habitare-suunnittelukilpailu arkkitehtuurin, muotoilun ja taiteen opiskelijoille.

Tulevaisuuden tekijöiden näkemys


Opiskelijoille suunnatun Habitare-suunnittelukilpailun tehtävänä oli löytää ratkaisu asukkaiden kohtaamispaikaksi hyödyntäen palapelimaista elementtiä, joka olisi taiteellisesti ja toiminnallisesti korkeatasoinen sekä rakenteellisesti kestävä mutta samalla myös monistettavissa. Suunnittelukilpailun neljä finalistityötä esiteltiin yleisölle Habitaressa syyskuussa 2018.

”On hienoa nähdä, miten kaikissa finalistien ehdotuksissa on vahva oma idea, joka kestää aikaa ja antaa mahdollisuuden jatkokehittelyyn. Näen jokaisessa työssä potentiaalia kiinnostavan pihapalapelin toteuttamiseen”, hankekehityspäällikkö Heikki Ruski kertoo.

”Valitsimme kalustemaisia sekä tilallisia ehdotuksia. Kaikkia yhdistää monimuotoisuus, joka perustuu yksinkertaiseen elementtiin”, kilpailun ensimmäisen vaiheen tuomaristossa työskennellyt professori Pentti Kareoja Aalto-yliopistosta täsmentää.

Habitare-suunnittelukilpailun voiton jakavat Ariane Relander työllään ORGANIZED CHAOS sekä suunnittelijakaksikko Janne Pärssinen ja Tony Yau työllään SPOTTI. Kilpailun päätuomarina toimi Inside Outside -suunnittelutoimiston pääsuunnittelija ja perustaja Petra Blaisse. Voittajat jakavat Suomen Messusäätiön lahjoittaman 5 000 euron pääpalkinnon. 

DIGIT | Atso Kurri ja Ulla Pönni, XAMK - Kakkois-Suomen ammattikorkeakoulu
Digit aktivoi asukkaita luomaan yhteisöllisen piha-alueen muunneltavien moduulien avulla ja mahdollistaa kaupunkipuutarhan. Kasvien viljely aktivoi asukkaita digitalisoituvan arjen keskellä.

NELIÖJUURI | Heikki Savirinne, Oulun yliopisto
Neliöjuuri on elementti, jota monistamalla, jatkamalla ja liittämällä yhteen voi luoda veistoksellisia ja toiminnallisia rakenteita. Rakenteet rajaavat piha-aluetta pienempiin vyöhykkeisiin ja luovat tiloja.

ORGANIZED CHAOS | Ariane Relander, Aalto yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakoulu
Organized Chaos asettuu tilainstallaation ja veistoksen välimaastoon. Mosaiikkimainen työ rakentuu toistuvista värikkäistä puuelementeistä tarjoten istuskelupaikkoja ja suojaa yhteisölliseen oleskeluun.

SPOTTI | Janne Pärssinen ja Tony Yau, Aalto yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakoulu
Spotti saa ideansa retkestä kallioille. Modulaarisista elementeistä koostuva kaluste luo edellytykset erilaisille kokemuksille. Spotissa voi istua, makoilla, temppuilla ja se tarjoaa myös näkösuojan.