Tarkista, että selaimesi on ajan tasalla. Suosittelemme, että käytät tuettujen selainten uusimpia versioita turvallisen ja sujuvan asioinnin varmistamiseksi. Bonava.fi toimii parhaiten seuraavilla selaimilla: Chrome, Safari, Firefox, Edge

Onnen paikat

Maailman paras paikka löytyy läheltä

Bonavan teettämän tutkimuksen mukaan kaupunkilaisten onnen paikat löytyvät vesi- ja viheralueiden lähettyviltä. Onnellinen naapurusto tarjoaa puitteet yhteisöllisyyteen, mutta antaa tilaa myös omalle rauhalle. Kotona onnellisimmat paikat löytyvät olohuoneesta ja keittiöstä, joissa korostuu yhdessäolo perheen ja ystävien kesken sekä yhteinen arjen tekeminen ja rentoutuminen.

Koti on paljon muutakin kuin talo, jossa asut

Parhaissa kodeissa ei ole kyse pelkästään upeasta arkkitehtuurista tai kauniista sisustuksesta vaan ennen kaikkea ihmisistä ja elämästä, jota niissä ja niiden ympärillä eletään. Bonava toteutti loppuvuodesta 2016 tutkimusyhtiö Mapita Oy:n kanssa verkkotutkimuksen Onnen paikoista. Tutkimukseen vastasi 780 henkilöä. Vastaajat olivat pääosin suurimmista kaupungeista: pääkaupunkiseudulta, Tampereelta, Turusta ja Oulusta. Jonkin verran myös muista kaupungeista. 54% vastaajista asuu kerrostalossa, 18% rivitalossa ja 28% omakotitalossa.

Tutkimuksessa paneuduttiin siihen, mitkä seikat kodissa ja lähiympäristössä tekevät asukkaat onnellisiksi ja mitä ominaisuuksia he erityisesti arvostavat. Vastaajat saattoivat myös itse merkitä kartalle omia onnen paikkojaan ja ikäviä paikkoja sekä samalla kommentoida niitä omin sanoin. Vastaajat tekivätkin 957 karttapaikannusta omien kotiseutujensa kartta-alueisiin. 

"Olemme aiemmin tehneet ihmisten elinympäristön kokemuksiin ja arvostuksiin liittyviä tutkimuksia, ja tärkeimmiksi tekijöiksi tyytyväisyyden kannalta on noussut arjen ja liikkumisen sujuvuus sekä ympäristön kauneus ja luonnonläheisyys. Tässä tutkimuksessa oli mielenkiintoista havaita, että jaettuja onnen paikkojen ryppäitä ei kartalta löytynyt. Sisällöllisesti yhteistä paikoille on usein luonto, eli vesi- ja viheralueet, mutta muuten onnen paikat liittyvät yksilön mahdollisuuksiin toteuttaa omaa elämäntapaansa, ja ne voivat löytyä hyvinkin läheltä omaa kotia", kertoo Anna Broberg, toimitusjohtaja, Mapita Oy

Kotoisuus asuu olohuoneessa ja keittiössä

Tutkimukseen vastanneista 51% oli sitä mieltä, että kodin onnellisimmat paikat löytyvät olohuoneesta ja keittiöstä. 17% vastaajista nosti parvekkeen tai terassin onnen paikaksi. Kodissa onnellisuuden kannalta merkittävimpinä vastaajat pitivät yhdessäoloa, nauttimista ja rentoutumista sekä tunnelmaa.

Vastaajien kommentteja: 

"Olohuone ja keittiö kokoavat perheen yhteen. Kotoisuus asuu näissä huoneissa."

"Parvekkeelle voi kesäksi perustaa pikku puutarhan ja oleskeluparatiisin. Ihana herätä aamukahville kesällä lintujen lauluun."

Toiveitten taloyhtiössä on viheralueita ja varastotiloja

Toiveet yhteistiloista olivat sekä käytännönläheisiä että viihtyisyyttä lisääviä: tutkimuksessa toivottiin etenkin varastotiloja ja viheralueita. Onnellinen taloyhtiö tarjoaa puitteet muiden asukkaiden kohtaamiselle. Kollektiivisuus näkyy myös asukkaiden toiveissa jakaa kodille tärkeitä ja tarpeellisia yhteistiloja kuten pesutupa, yhteiset saunatilat, harrastehuoneet ja esimerkiksi pyöränhuoltopiste.

Vastaajien kommentteja:

"Jos ajatellaan arkea - olit perheellinen, aktiiviliikkuja tai vaikka koirataloudessa elävä - olisi pyörävaraston tms yhteydessä olevalle kuraeteiselle suihkuineen aina tarvetta."

"Sellaisia tiloja, joita voi varata ja järjestää tapahtumia vaikka oman kaveriporukan kanssa. Omaan kotiin harvemmin mahtuu järjestämään isoja juhlia."

"Modernit ja siistit saunaosastot mahdollistaisivat sen, että jokaisella ei tarvitse olla omaa saunaa ja neliöt voisi käyttää johonkin muuhun."

"Voisivatko taloyhtiöt toimia myös sosiaalisena työskentelytilana? Kahviautomaatit, internetyhteydet ja muuntautuvia työpisteitä."

Naapurustosta tekee onnellisen hyvä yhteishenki

Tutkimuksen mukaan erilaisten ihmisten läsnäolo nähdään rikkautena. Yhdessä tekeminen ja vastuun jakaminen yhteisestä asuinympäristöstä on tärkeä osa hyvää naapurustoa. Onnellinen asuinympäristö tarjoaa puitteet muiden kohtaamiselle ja talkoohengelle. Naapurustossa tehdään yhdessä, tervehditään ja autetaan naapureita hädässä. Toisaalta halutaan myös omaa rauhaa. Toiveiden asuinympäristö on monipuolinen, turvallinen ja siisti. Tämän lisäksi hyvät liikenneyhteydet, lähikauppa ja ulkoilumahdollisuudet olivat vastaajille tärkeitä. 

Vastaajien kommentteja: 

"Hymyillään ja moikkaillaan kun nähdään, eikä turhista valiteta. Luonto lähellä ja kaupungin keskusta pyörämatkan päässä. Lähikauppa on ehdoton!"

"Monimuotoisuus ja inhimilliset mittasuhteet arkkitehtuurissa."

"Naapureilta saa apua tarvittaessa ja voi itse auttaa. Hyvät ulkoilumaastot niin omaan liikkumiseen kuin lasten kanssa ulkoiluun."

"Turvallisuus ja monimuotoisuus. Välittäminen asuinympäristöstä ja sen asukkaista. Rentous."

Onnelliset paikat kartalla

Onnen paikkoina korostuvat vesi- ja viheralueiden ympäristöt, ja näiden paikkojen onnellisuus syntyy usein niiden tunnelmasta ja kauneudesta. Ikäville paikoille on tyypillistä ympäristön ankeus, rauhattomuus, turvattomuus ja hoitamattomuus. 

Vastaajien kartalle merkitsemien onnellisten paikkojen tihentymät: 

Helsinki

Espoo

Vantaa

Tampere

Turku

Oulu

”On ilahduttavaa, kuinka monet vastaajista paneutuivat siihen, mitä onnen paikkoja kodissa ja naapurustossa on. Vastaukset ovat meille arvokkaita, kun pyrimme suunnittelemaan yhä paremmin asukkaiden tarpeita ja toiveita vastaavia kotikortteleita. Jatkamme myös jokaisen suunnittelemamme korttelin osalta paikallisia tutkimuksia ja vuoropuhelua asiakkaiden kanssa, sillä eri alueilla asiakkaiden näkemykset ja tarpeet ovat aina jonkin verran erilaisia. Tavoitteenamme on luoda onnellisia koteja ja naapurustoja”,  sanoo Virpi Takala, kaupallinen johtaja, Bonava Suomi Oy.

Lämmin kiitos kaikille vastaajille.

Lisätietoja: 
Virpi Takala, kaupallinen johtaja, Bonava Suomi Oy, puhelin 040 706 2824 tai virpi.takala@bonava.com
Anna Broberg, toimitusjohtaja, Mapita Oy, puhelin 050 538 8809 tai anna.broberg@mapita.fi