Tarkista, että selaimesi on ajan tasalla. Suosittelemme, että käytät tuettujen selainten uusimpia versioita turvallisen ja sujuvan asioinnin varmistamiseksi. Bonava.fi toimii parhaiten seuraavilla selaimilla: Chrome, Safari, Firefox, Edge

Uudiskohde ensiasunnoksi

Uusi koti on fiksu vaihtoehto

25-vuotias Juulia Honkanen etsi kodikseen vuokra-asuntoa, mutta päätyi iloiseksi yllätyksekseen ostamaan oman. Upouusi unelmien Bonava-koti löytyi Helsingin Hetasta kodikkaasta Konalasta.

Uudiskohde on hyvä ensiasunto

Juulia muutti lapsuuskodista omilleen heti lukion jälkeen. Asuinpaikkansa Juulia on löytänyt pääsääntöisesti yksityisiltä vuokranantajilta eri puolilta pääkaupunkiseutua. Laurea-ammattikorkeakoulusta restonomiksi valmistunut Juulia on asunut viimeksi työpaikan kautta löytyneessä kaksiossa. Kun työpaikan vaihto tuli ajankohtaisesti, oli aika ryhtyä etsimään uutta kotia.

”Vuokra-asuntojen löytäminen ei ole aina ollut ihan helppoa, koska mukanani muuttaa myös isokokoinen koira. Luonnonläheisyyden ja hyvien lenkkimaastojen lisäksi arvostan yötöiden takia toimivia kulkuyhteyksiä, joten sijainnilla on suuri merkitys. Mieleisiä vaihtoehtoja on vuokramarkkinoilla tarjolla varsin vähän”, Juulia kertoo.

Vuokralle vai omaan kotiin?

Juulia jutteli asuntoasioista vanhempiensa ja sisarustensa kanssa, jolloin eteen tuli kysymys, oliko Juulia harkinnut oman asunnon ostamista. ”En oikeastaan ollut, mutta kun asia tuli esiin, ryhdyin harkitsemaan sitä vakavasti. Punnitsin maksukykyäni ja vertailin kustannuksia.”

”Olin asettanut vuokra-asunnon kipurajaksi 750 euroa kuukaudessa. Pääkaupunkiseudulla vuokrataso on niin kova, että tuohonkaan hintaan ei ihan unelmien asuntoa parhaalta paikalta irtoa, mikä oli tiedossa.”

Asp-säästäjänä Juulialla oli mahdollisuus asuntolainaan, joten hän ryhtyi haarukoimaan sopivia myytäviä kohteita. Ensiasunnon ostajana Juulia sai pankista 25 vuoden laina-ajan, johon sisältyy optio kahden vuoden lyhennysvapaasta ajasta.

Kun lasken yhteen oman asunnon lainanlyhennyksen, korot ja vastikkeet, kuukausikustannus on noin 700 euroa. Uusi koti tulee siis kohdallani edullisemmaksi kuin vuokralla-asuminen. On järkevää maksaa itselleen, ja onhan uusi koti pääkaupunkiseudulla myös hyvä sijoitus.”

Kuin luodut toisillemme

Uudiskohde on osoittautunut kaikin puolin loistavaksi vaihtoehdoksi. ”Tajusin, että saan omakseni kodin, jossa kukaan muu ei ole asunut ennen minua ja joka olisi ihanan huoleton vaihtoehto pitkälle tulevaisuuteen ilman remonttitarpeita. Kun ottaa huomioon huolettomuuden, uuden kodin hinta on siitäkin näkökulmasta kohdillaan ja vanhaa asuntoa järkevämpi ratkaisu.”

Juulia toivoi löytävänsä pienen kodin omalla pihalla mukavasta naapurustosta ja hyvien kulkuyhteyksien varrelta. Unelmien täyttymys, 29-neliöinen yksiö lasitetulla terassilla ja omalla asuntopihalla, löytyi Konalasta.

”Kun Asunto Oy Helsingin Vuorikummun Heta osui kohdalle, homma oli sillä selvä. Meidät oli kuin luotu toisillemme. Uuteen kotiin on hyvä asettua koiran kanssa. Neliöt on suunniteltu fiksun tehokkaasti, ja koti on helposti sisustettavissa.”

Saan omakseni kodin, jossa kukaan muu ei ole asunut ennen minua ja joka olisi ihanan huoleton vaihtoehto ilman remonttitarpeita

Konala on loistava kotipaikka

Juulia teki asuntokaupat vaiheessa, jossa hän pääsi valitsemaan muun muassa keittiönkalusteiden kaapit, vetimet, laatat ja työtasot, eteisen kaapistojen ovet sekä tehosteseinän makunsa mukaan.

”Näin sain täysin mieleiseni kodin myös sisustusmateriaalien suhteen. Kylpyhuoneen valinnat oli jo tehty, mutta nekin olivat niin hyvät, että ne sopivat omaan tyyliini täydellisesti.”

Konala on Juulian mukaan asuinpaikkana loistava, sillä lenkkimaastot avautuvat liki kotiovelta ja kulkuyhteydet toimivat joka suuntaan. Bussipysäkki on lähellä ja sekä Kannelmäen että Pitäjänmäen juna-asemat noin kilometrin päässä. Myös palvelut ovat ihan kotikulmilla ja kävelymatkan päässä.

”Hetan kattokerroksessa upea saunaosasto terasseineen sekä hyvä kerhotilat. Ystävät jo odottavat kutsua saunailtaan”, Juulia hymyilee.

Rohkeasti asuntokaupoille

Muutto uuteen kotiin on edessä kesällä 2018. Odotusaika sujuu nopeasti töissä Rukalla. ”Hetan valmistumisaikakin sopii omaan elämäntilanteeseeni täydellisesti.”

Juulian suunnitelmissa on aloittaa jatko-opinnot yliopistossa. ”Tämä ei vaikuta asumisen kuluihin, koska opiskelisin joka tapauksessa töiden ohella. Ja aina on käytettävissä kaksi lyhennysvapaata vuotta, jos tiukka paikka tulee.”

Juulia haluaa kannustaa nuoria aikuisia ensikodin ostoon uudiskohteesta. ”Oma on aina oma, joten se kannattaa. Rohkeasti vain asuntokaupoille.”

Ryhdy sinäkin ensiasunnon ostajaksi

Asuntovalikoimastamme löytyy monia ensiasunnoksi sopivia vaihtoehtoja. Kaikki uudet asunnot rakennetaan hyville paikoille vetovoimaisiin kasvukeskuksiin. Katso asuntovalikoimamme Espoossa, Helsingissä, Hämeenlinnassa, Oulussa, Tampereella, Turussa ja Vantaalla.