Tarkista, että selaimesi on ajan tasalla. Suosittelemme, että käytät tuettujen selainten uusimpia versioita turvallisen ja sujuvan asioinnin varmistamiseksi. Bonava.fi toimii parhaiten seuraavilla selaimilla: Chrome, Safari, Firefox, Edge

Urbaani ja ekologinen Kuninkaantammi

Helsingin Kuninkaantammi on kotipaikkana ekologinen ja elämyksellinen edelläkävijä. Se on samaan aikaan urbaani ja vihreä, värikäs ja viihtyisä sekä yhteisöllinen ja uniikki.

Ilmastoviisasta asumista ja ekotekoja

 
Projektijohtaja Kimmo Kuisma Helsingin kaupungin Kaupunginkansliasta tuntee Kuninkaantammen asuinalueen kuin omat taskunsa. Kuisma on työskennellyt jo kymmenisen vuotta aluerakentamisprojektissa, johon Kuninkaantammikin kuuluu.
 
”Kuninkaantammi sai ensimmäisen asemakaavansa vuonna 2013, ja alueen rakentaminen alkoi Keskuspuiston alittavan joukkoliikennetunnelin rakentamisella. Tunneli ja sitä käyttävä runkobussilinja ovat olleet tärkeä tekijä Kuninkaantammen vetovoimaisuudelle eli sille, että alueen asuntorakentaminen on lähtenyt niin hyvin liikkeelle”, Kuisma sanoo.
 
Vuonna 2017 Kuninkaantammessa aloitettiin toiseksi eniten uusia asuntokohteita heti Helsingin Kalasataman jälkeen. Tunneli toi alueelle bussilinjan 560, jolla pääsee kätevästi 7-8 minuutin välein Myyrmäen asemalle. Noin kilometrin mittainen tunneli yhdistää Kuninkaantammen myös Paloheinään, joka tunnetaan suosituista ulkoilualueistaan.
 
Kuninkaantammi_bussi.jpg

 

Kuninkaantammi kulkee etunenässä

Tunnelin rakentaminen oli eräänlainen ensiaskel Kuninkaantammen asuinalueen ekologiselle luonteelle. Tunnelissa louhittu kivimassa hyödynnettiin osin Paloheinässä ja valtaosin Kuninkaantammessa. Kivi murskattiin ja käytettiin sekä esirakentamiseen että tiepohjiin.
 
”Laskelmien mukaan ajamatta jäi vähintäänkin 10 000 autokuormallista kiveä. Tätä voi sanoa komeaksi ilmastoteoksi”, Kuisma kuittaa.
 
”Kuninkaantammea kutsutaankin ilmastoviisaaksi kaupunginosaksi, jossa asuinrakennukset ovat energiatehokkaita ja hyödyntävät uusiutuvaa energiaa. Tässä asiassa Kuninkaantammi kulkee etunenässä ja muut tulevat perässä. Asemakaava ohjaa Kuninkaantammen rakentamista ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi.”
 
Kuninkaantammen uudet Bonava-kodit ovat valmistuneet kesällä 2020 Helsingin Kanvaasin viihtyisään kotitaloon.
 
Kuninkaantammi_rakentaminen.jpg
 
Helsingin kaupungin aineistopankki / Jussi Hellsten
 

Hulevedet hyödyksi ja asukkaiden iloksi

Yksi konkreettinen osoitus ilmastoviisaudesta on rankkasateisiin varautuminen niin sanottuja hulevesiä viivyttämällä. Kuninkaantammen kortteleissa sade- ja sulamisvedet otetaan siis haltuun eikä niitä päästetä suoraan rännistä alas ja viemäreihin. Jokaista sadan neliön kovaa pintaa kohden tulee säännösten mukaan löytyä puoli kuutiota veden viivytyspaikkaa.
 
”Kuninkaantammi on hulevesien hallintamenetelmien pilottialue, jossa uudet suunnitteluratkaisut näkyvät asukkaille kotikortteleissa, piha-alueilla, kaduilla ja puistoissa. Tämä tarkoittaa käytännössä esimerkiksi sitä, että yksikerrosten rakennusten katoille tulevat viherkatot ja kotikorttelien sadepuutarhat ehkäisevät tulvariskejä”, Kuisma kertoo.
 
”Hulevesiä ei varastoida maan alle, vaan haastamme suunnittelijat nyt pohtimaan näkyviä vesiaiheita. Hulevesiä voidaan käyttää esimerkiksi kasteluvetenä asukkaiden kaupunkiviljelypalstoilla. Kortteleihin voidaan rakentaa myös näyttäviä vesiaiheita laitureineen.”
 
Kuninkaantammi_hulevedet.jpg

Palvelut kehittyvät koko ajan

Kuninkaantammen ekologisuus istuu upeasti alueen sijaintiin Helsingin Keskuspuiston helmassa.
 
”Sijainti on ihan huikea juttu. Tänä talvena on voinut laittaa sukset jalkaan ja hiihtää naapurustossa sijaitsevalta Pitkäkosken ulkoilumajalta vaikka Helsingin keskustan Oopperatalolle saakka”, Kuisma hymyilee.
 
Naapurustosta löytyy myös Vantaanjoki virkistyspalveluineen ja lähitulevaisuudessa Lammenranta kunnostettavine Palettilampineen. Alueelle tulee paljon erilaisia puistoja, joten Kuninkaantammi on todellinen viherkeidas.
 
”Autot sijoitetaan pääsääntöisesti pihojen ja talojen alle, joten täällä kävelijät ja pyöräilijät ovat kuninkaita. Alueelle tulee monimuotoisia asuntovaihtoehtoja, myös puutalorakentamista. Värikkyys ja ilmeikkyys ovat alueen valtteja”, Kuisma toteaa.
 
Joukkoliikenneyhteydet kehittyivät entisestään kesäkuussa 2018, kun bussilinja 43 alkoi liikennöidä Kuninkaantammesta Helsingin keskustaan. Koulu ja päiväkoti ovat valmistumassa kylätaloineen kesällä 2023, ja jo tätä ennen päivähoidon huippua on saatu tasattua väliaikaisella paviljonkipäiväkodilla.
 
Kuvat: Helsingin kaupunki, pääkuva: Helsingin kaupungin aineistopankki / Tuulikki Holopainen

 

Kuninkaantammi_pyorailija.jpg

Helsingin kaupungin aineistopankki / Jussi Hellsten