Active lifestyleamusement2apartment2Architecturearrow-downPage 1Group 3arrow22arrow2arrow2attachbike2blocks2bus2cafecalendar2check2close2collapse2CollapseCommon facilitiesGroup 2CloseGood SVG BlackOK SVG BlackPoor SVG BlackVery good SVG BlackVery poor SVG Blackamusement2Culture EntertainmentShapedocument2document_blankdoublearrowarrow2arrow2arrow22Eat Drinkemail2expand2external_link2Family friendlyfavourite2filter2Getting thereGreen solutionsgrocery_store2grocerystoreShapeHealthcareheart_activeHeart filled SVG Blackheart_inactiveholiday_cottage2Shapehospital2house2mypagespin_distanceicon-unit-v2like2list2Local servicesbonava logotype primarybonava logotype secondarybonava logotype_symbolMaintenance SVG BlackMap-pinminus2minus2mobile2parkNature activitiesnature_trails2Neighbourhood storyclose - kopiaparking2pdf2plot2plus2Group 2external_link2preschool2restaurant2row_house2schools2Schoolssearch2semi_detached2settings2Shoppinglocal_services2Social lifestyleSpecial featuregymtapTools SVG BlackGroup 2tube2user2

Boulderkeskus Konala

Haasta itsesi tai hurahda lajiin

Boulderointi eli kiipeäminen ilman köysiä on noussut trendilajiksi pääkaupunkiseudulla. Lajia voi harrastaa seinällä tai luonnonreiteillä. Turvallisesti sitä pääsee kokeilemaan esimerkiksi Boulderkeskus Konalassa, uusien Bonava-kotien energisessä naapurustossa.

Aivopähkinöitä ja liikuntaa

Boulderkeskus Konalan yrittäjä Henna Mäkinen ei vielä kahdeksan vuotta sitten ollut itsekään kuullut boulderoinnista. Ensikosketus lajiin vei hänet mukanaan, aina yrittäjäksi saakka. Nyt Mäkinen pyörittää Boulderkeskuksia Konalassa, Pasilassa ja Herttoniemessä. Konalan keskus sijaitsee vain lyhyen kävelymatkan päässä Reissumiehen ja Hetan uusista Bonava-kodeista.

Henna Mäkinen kiipeilemässä

– Tämä on mahtava harrastus, jossa yhdistyy ongelmanratkaisu ja liikunta. Reitit muodostavat pulmia, joita selvittäessä liikkuu melkein huomaamatta – koko ajan painovoimaa vastaan, Mäkinen kertoo. 

– Jokaisella on oma, erilainen kehonsa ja vahvuutensa. Joku osaa hypätä, toinen pysyy pitkään samassa asennossa ja kolmas on hyvin liikkuva. Samalla reitillä jokaisen on löydettävä oma ratkaisunsa, eikä suorituksia ole helppo vertailla, Mäkinen toteaa.

Köysikiipeilyyn verrattuna boulderointireitit ovat yleensä lyhyitä. – Pointtina ei ole väsyttävyys, vaan reitit ovat esimerkiksi voimallisesti haastavia tai niissä on jokin liikekuvio, joka vaatii kovasti tekniikkaa, selvittää asiakaspalvelija Tio Delikouras.

Hallilla käy monenlaista harrastajaa. – Osa hioo tekniikkaa tai voimaa köysikiipeilyä varten, jotkut taas eivät piittaa köysikiipeilystä yhtään. Osa kiipeää vain sisällä ja osallistuu kisoihin, toiset treenaavat hallilla kesää ja luonnonreittejä varten, Delikouras kuvaa. – Tämä voi olla yhtä lailla liikuntasuoritus kuin luontokokemus, tai mitä tahansa siltä väliltä.

Kuka vain voi kokeilla

Kiipeilyhallin seinät näyttävät amatöörin silmään mahdottomilta. Lajia voi kuitenkin kokeilla kuka tahansa, vakuuttaa Delikouras. – Helpoimmat reitit ovat kuin tikapuita kiipeäisi – otteita on paljon ja ne ovat lähellä toisiaan. Aloittelijakin pääsee helposti ylös.

Useimmiten lajin pariin päädytään kaverin innoittamana

Useimmiten lajiin pariin päädytään ystävän suosituksesta. Marcus Heino ja Aapo Kortejärvi tulivat kokeilemaan boulderointia työkaverinsa Ilpo Heiliön innostamana.

Harrastus sopii sekä miehille että naisille. Ikäkään ei ole este – olipa vuosia vähän tai paljon. Konalan pienimmät kiipeilijät kiipeävät ennen kuin puhuvat, ja toisaalta hallilla viihtyy usein myös eräs yli 80-vuotias asiakas.

– Alle teini-ikäisten on hyvä tulla vanhempien kanssa, Delikouras huomauttaa. – Puolimetrinen patja kiipeilyseinän antaa hyvää turvaa pudotessa, mutta toisaalta pitää muistaa tarkkailla, että ei itse jää kenenkään alle. Vanhempien on siksi hyvä olla pitämässä pienempiä kiipeilijöitä silmällä.

– Asiakaskuntamme ikäjakauma painottuu 20-30-vuotiaisiin. Yliopisto-opiskelijoita käy paljon – heidän mielestään tämä on chilli mesta, johon voi tulla vaikkapa treffeille.

Sisäliikuntavaatteet riittävät

Kummempia varusteita kiipeilyhallilla ei tarvita. Sisäliikuntavaatteet riittävät, sillä hallilta saa vuokrakengät ja magnesiumjauhetta estämään käsien hikoilemista.

Kiipeilykengät voi alkuun vuokrata

– Kiipeilykenkien sisälle sopivat parhaiten ohuet sukat. Meiltä voi halutessaan ostaa myös omat kengät vuokrakenkien tilalle. 

Kiipeilemistä voi kokeilla ensin kertamaksulla. Jos hallilla käy useammin, sarjakortti tulee edullisemmaksi. Aktiivisimmille on tarjolla kuukausikortti tai vuosijäsenyys.

– Meillä on jo 620 vuosijäsentä. He pääsevät mille tahansa halleistamme omalla avaimella joustavasti esimerkiksi työvuorojen tai perhetilanteen mukaan, Mäkinen kertoo.

Parasta on itsensä ylittäminen

Ensimmäisten kokeilujen jälkeen moni haluaa apua tekniikkansa kehittämiseen. Boulderkeskuksen kursseilla saa opastusta ammattilaisilta, ja hallilla vinkkejä toisilta harrastajilta.

Taitojen kehittyessä itseään voi haastaa kokeilemalla yhä vaativimpia reittejä. Skaala vaihtelee aloittelijan 4. tasosta erittäin haastavaan 8. tason reitteihin. – Jos on kiipeilyn Mozart, alle vuodessa voi onnistua 7A-tason reiteissä, Delikouras toteaa.

Uusia haasteita tulee eteen myös reittien uudistuessa.– Seinät uusitaan muutaman viikon välein. Vaihtuvuus on meille valtti, sillä ihmiset ovat hyvin intohimoisia reittien suhteen. Jos reitti on lähdössä pois eikä sitä saa kiivettyä, se jää kiipeämättä ikuisesti.

Hienointa boulderoinnissa on itsensä ylittäminen, uskoo Henna Mäkinen.

Hienointa lajissa on itsensä ylittäminen

– Mikä tahansa reitti tuntuu mahdottomalta ennen kuin sitä kokeilee. Kun ylittää itsensä ja onnistuu niin huomaa, että kyseessä olikin vain oma hassu ajatus. Saman kokemuksen voi viedä kiipeilyhallilta mukaansa minne tahansa.

Boulderkeskus Konala, Ruosilantie 1

Tutustu Konalan naapurustoon